Inleiding van mijn boek: deel 5
- Monique Crooij
- 7 apr
- 5 minuten om te lezen

Ik ben een boek aan het schrijven. Voor jou, lieve moeder! In vijf blogs deel ik de eerste versie van een gedeelte van de Inleiding met je. Ik hoop dat je er op 'aan' gaat en geïnspireerd raakt om goed voor jezelf te zorgen. Op alle lagen. Ik ben benieuw of je het boek zou kopen. En als je wensen hebt waarover je zou willen lezen, let me know!
Wat ga je lezen en leren?
Ik deel in dit boek zowel op wetenschap gebaseerde kennis, als mijn persoonlijke intieme ervaring als moeder en mens. Mijn kennis heb ik de afgelopen 33 jaar opgedaan tijdens mijn studie psychologie en de vele cursussen, workshops en opleidingen die ik sindsdien gevolgd heb om mezelf, als het instrument dat ik in mijn werk ben, te blijven ontwikkelen en slijpen.
Vanuit een enorme drang om te begrijpen wat het betekent om mens te zijn, een drang ik van jongs af aan gehad heb, heb ik met ontzettend veel plezier alle kennis opgezogen over onze psyche, ons denken en voelen, over verlangen, over de kracht van overtuigingen en wereldbeeld, over onze mindset en onze persoonlijke waarden. Maar ook over de impact van gebeurtenissen op onze gezondheid, op ons zenuwstelsel, en op ons lichamelijke gezondheid. Ook heb ik me intensief verdiept in trauma, zowel Trauma met de hoofdletter T, als trauma met de zogenaamde kleine letter t die ons eigenlijk allemaal is overgekomen. Met name trauma met de kleine t en hoe we daarvan kunnen helen heeft mijn aandacht. Mede omdat dat het in mijn eigen leven en in mijn eigen helende reis, een belangrijke rol speelt en heeft gespeeld . Ik heb mogen studeren bij grote leraren op dat gebied; bij Gabor Maté en Deb Dana, en voel me daar zeer dankbaar voor.
Naast alle westerse wetenschap ben ik ook vijftien jaar lang leerling geweest bij Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte. De oudste yogaopleiding van Nederland, die in 2024 helaas de deuren heeft moeten sluiten als gevolg van de pandemie. Tijdens die vijftien jaar ben ik diep gevoed en geïnspireerd door alle wijsheid uit de yogatraditie. Wat een rijkdom. Misschien weet je het al, maar yoga gaat niet alleen over de houdingen, of de yogalessen zoals wij ze hier kennen. Het is een filosofie die over menszijn gaat en over hoe we lichter en vrijer kunnen leven. Lichaam, relaties, prestaties, denken, voelen, ons hart en onze ziel, alles heeft een plek. Plus er zijn hele concrete richtlijnen over hoe we om kunnen gaan met (emotionele) pijn. Yoga in die brede zin van het woord, heeft een fundamentele basis gelegd onder al het werk dat ik doe. Waar we in het westen goed leren analyseren en begrijpen, leert de yogatraditie ons voelen en ervaren, aanwezig zijn in het hier-en-nu, alle lagen in onszelf kennen en erkennen, en met ons hart in de wereld staan. Als westerlingen is dat een uitdaging, wij staan meestal met ons hoofd in de wereld. En daar komen we ver mee, maar we komen er niet over al mee.
In dit boek gebruik ik alles dat ik geleerd heb. ik gebruik het meest bruikbare voor jou, in jouw situatie, van oost en west. Achter in dit boek vind je mijn inspiratiebronnen. Ik wil hier geen wetenschappelijk boek van maken, ik wil dat het dicht bij mijn, en hopelijk ook jouw, ervaring blijft. Ik claim dan ook niet de waarheid in pacht te hebben. Daar gaat het ook helemaal niet om. Daarbij, alles dat ik geleerd heb is in die mate onderdeel van me geworden, dat ik vaak ook niet precies weet waar ik de kennis vandaan heb. Als ik dat wel weet, zal ik het zeker noemen. Ook omdat je dan zelf verder kunt zoeken naar inspiratie en voeding.
In Hoofdstuk twee beginnen we bij het begin, namelijk bij hoe het nu met je gaat, op alle niveaus. Je leert verbinding maken met jezelf en de taal te verstaan die jouw lichaam, je denken, je gevoelens en je gedrag jou geven over jezelf als geheel. We gaan de balans opmaken, wat is de impact (geweest) van deze periode van chronische stress. Voor we dat kunnen doen leer je eerst over de menselijke stressreactie en wat dat concreet betekent. Je krijgt daardoor een dieper inzicht in signalen, klachten en symptomen. In dit hoofdstuk leer je ook op welke zes manieren jij je eigen stressrespons op een positieve en heilzame manier kunt beïnvloeden.
Hoofdstuk drie gaat over regie nemen en doen wat in je mogelijkheden ligt. Dat is iets anders dan controleren en fixen. Regie nemen voelt krachtig. Het is geworteld in vertrouwen en in jouw krachten. Controle komt altijd voort uit angst en zuigt je uiteindelijk leeg. Het geeft op de lange termijn geen voldoening. Regie nemen des te meer! Ik bespreek stuk voor stuk de levensgebieden waarop je regie kan nemen en ik leer je hoe je prioriteiten kan stellen. Zodoende kun je zelf besluiten wat je wel doet, en waar je mee stopt. Hierdoor zul je een stuk meer ruimte en rust ervaren dan je waarschijnlijk nu doet.
In Hoofdstuk vier behandelen we een sleutelfactor; onze mindset. Hoe we denken en wat we denken heeft de grootste impact op onze gezondheid; op hoe we ons voelen in ons lichaam en in ons leven. Aan de hand van een glasheldere metafoor ga je je eigen mindset onder de loep nemen en leer je om vrede te sluiten en vriendinnen te worden met de grootste krachtbron die we hebben; ons denken. Wat een fenomenale aanwinst is dat. Het kan ons maken en breken, letterlijk. Het ligt aan de basis van het placebo-effect en we kunnen leren om ons denken vóór ons te laten werken. Niet als een quick fix, maar door ons denken te (her)opvoeden als een belangrijke assistent in plaats van de meester die het waarschijnlijk nu is.
Hoofdstuk vijf gaat over tot rust komen. Een super belangrijk thema omdat innerlijke rust en regulatie ons de kans geven om bewust te kiezen hoe we willen reageren. Als we vanuit een gestreste toestand reageren dan hebben we daar later vaak spijt van. Automatische reacties, het tegenovergestelde van bewuste keuzes, zijn meestal niet de reacties die ons op de langere termijn een goed en voldaan gevoel geven. Automatische reacties kunnen emotioneel geladen zijn en schieten daardoor vaak hun doel voorbij. Ons kind, of onze partner wil bij ons vandaan en dat is juist niet wat we willen bereiken.
Hoofdstuk zes gaat over een onderwerp dat mij na aan het hart ligt, letterlijk en figuurlijk. Het gaat over onze diepste authentieke waarden en hoe we die als kompas kunnen gebruiken in ons leven. Zodat die waarden niet alleen een sluimerend verlangen blijven, maar een diepgewortelde ervaring worden. We kunnen kiezen welke waarden we willen ervaren en cultiveren. Dat geeft een enorme kracht en maakt dat we geen speelbal meer zijn van onze omstandigheden, maar dat ons leven ondanks de omstandigheden ten alle tijde waardevol is. In dit hoofdstuk leer je hoe je bewust kunt kiezen voor waardevol gedrag, in plaats van gevangen te zijn in je automatische patronen.
In hoofdstuk zeven leer je over de noodzaak van opladen en herstellen. Ik kan me voorstellen dat jouw batterij op dit moment niet zo lekker vol is als je misschien zou willen. Het zou zelfs kunnen dat je op de reserve batterij functioneert. Ik weet er alles van. Been there, done that. De meeste mensen laden te weinig op. En als je omstandigheden uitdagend zijn, zoals in jouw geval, heb je er nog meer van nodig om te voorkomen dat je klachten en symptomen krijgt, of zelf ook ziek wordt.
Aan het einde van elk hoofdstuk staat een aantal vragen die jou verder kunnen helpen in je eigen proces. En als ik je een tip mag geven, neem lekker de tijd voor dit boek. Leg je notebook of dagboek naast je en sta regelmatig even stil om te voelen en op te schrijven wat de woorden voor jou betekenen. Wat voel je? Wat doet het met je? Wat betekent het voor jou persoonlijk?
Nou lieve vrouw, ik wens je een ontzettend mooie reis. Een reis terug naar jezelf.
Comments